TELEFON 0312 231 96 28
E-Mail info@dahildeislemebelgesi.com
İLETİŞİM

Dahilde İşleme Belgesi Alınması ile İlgili Bilinmesi Gerekenler !

Dahilde İşleme Belgesi Alınması ile İlgili Bilinmesi Gerekenler !

• Dahilde işleme belgesi almak isteyen işletmenin imalat yapıyor olması ve imalatçı işletmenin kapasite raporunun olması gerekmektedir.
• Türkiye gümrük bölgesindeki işletmeler, Dahilde işleme belgesi almak için elektronik ortamda Ticaret Bakanlığı’na başvurmaları gerekir.
• Dahilde işleme belgesi almak için gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir.
• Dahilde işleme izin belgesinin süresi her sektör için farklıdır. Fakat azami 12 ay olarak belirlenmiştir.
• Dahilde işleme rejimi kapsamında verilen sürelerin dışında ek süre verilebilir. Bununla beraber haklı sebep halleri ve mücbir sebeplere bağlı olarak süre talep edilebilir.
• İşletmelerin, Dahilde işleme belgesi ihracat taahhüdünü kapatmak için, belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içinde, gerekli bilgi ve belgelerle birlikte belge sahibi işletmenin üyesi bulunduğu Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine elektronik ortamda müracaat etmeleri gerekmektedir.
• Dahilde işleme belgesi kapsamında ithal edilen eşyanın yine Dahilde işleme belgesi kapsamında ihraç edilen eşya bünyesinde tamamen kullanılması esastır.
Bu belgenin kullanımlarında muhasebe programınızdaki kayıtlar ile fiili üretim reçetelerinin aynı olması gerekmektedir. Bu aynılık ile belge kapatmalarından önce mutlaka ihracatı gerçekleşen nihai üründe kullanılan fiili girdi ile ilgili çalışma yapılmalıdır.

• Dahilde işleme belgesi ile ilgili ihlallerde uygulanacak cezalar ise, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238. maddesi hükümleri uyarınca (2019 düzenlemesi),
Gümrük kontrolü altında işleme rejimi ile geçici ithalat rejimine ilişkin hükümlerin ihlali hâlinde eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı,
Tam muafiyet halinde geçici olarak ithal edilen taşıtlardaki rejim ihlallerinde, gümrük vergileri tutarının dörtte biri,
İthal eşyanın gümrük beyannamesinin tescil ve tespit tarihi arasındaki süre için gecikme zammı oranında faizin toplamı kadar,
Geçici ithalat rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veya kullanıma tabii tutulmaması durumunda beyannamenin tescil ve tespitin yapıldığı süre içindeki faiz toplamı kadar idari para cezası verilir.

Bilgi Almak ve Aramak İçin Tıklayın